Właściwości diety bogatobiałkowej

Właściwości diety bogatobiałkowej
Dieta bogatobiałkowa wbrew powszechnej opinii nie służy wyłącznie sportowcom. Bywa stosowana również w konkretnych przypadkach, do których należą: choroby nowotworowe, przewlekła obturacyjna choroba płuc lub choroby przebiegające z gorączką w okresie rekonwalescencji.

Celem diety wysokobiałkowej jest przede wszystkim odbudowa zniszczonego chorobą organizmu. Jadłospis wyposażony w biało naprawia uszkodzone tkanki ustrojowe, przeciwciała odpornościowe, hormony oraz enzymy i białka osocza.

Komponując posiłki, należy zwrócić przede wszystkim uwagę na źródło tego bezcennego składnika. Warto wybierać takie produkty, jak: chude mięso, jaja, chude ryby, a przede wszystkim produkty mleczne, w których można odnaleźć pełnowartościowe białko. Egzogenne aminokwasy zawarte w tych produktach, muszą być dostarczane z pożywieniem do organizmu, ponieważ nie jest on w stanie ich samodzielnie wytworzyć. Do łatwo przyswajalnych białek można zaliczyć: białka serwatkowe oraz kazeinowe, które znajdują się w mleku i wykazują wiele właściwości zdrowotnych — działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, a nawet przeciwnowotworowo.
Wszystkie komentarze (0)
Napisz komentarz
Twoja ocena ogólna: